Teška situacija i u njemačkim bolnicama: Česte operacije jedini izlaz!?

operacijaBolnice moraju poslovati s dobitkom. Zato vrijedi pravilo: Što više pacijenata u što kraće vrijeme. Priča se odnosi na njemačke klinike, ali se može primijeniti na sve. Naime, njemačke bolnice konkuriraju u borbi za bolesnike i sve ih je više koje se bore za opstanak.

Liječiti bolesnike i istodobno zarađivati novac – pred tim se izazovom nalaze mnoge njemačke bolnice. Prema novim pravilima, više se ne plaća s obzirom na vrijeme koje pacijent provede u bolnici, nego se naplaćuje sama medicinska usluga. Tako za preglede i operacije postoje unaprijed određeni paušalni iznosi, koje svake godine iznova zajednički određuju bolnice i njihove udruge, ovisno o saveznoj pokrajini.

Tekst u cijelosti preuzimamo sa portala Deutsche Welle.

Continue reading

U oktobru redovna, u decembru Izborna Skupština Komore

uo-skupstineU oktobru će Ljekarska/Liječnička komora Kantona Sarajevo održati svoju redovnu sjednicu Skupštine, a za kraj godine, decembar mjesec, planirana je i izborna Skupština budući da će se birati novo rukovodstvo krovnog tijela sarajevskih ljekara.

Današnje rukovodstvo Komore sa svim svojim Odborima, od kojih se sastajao samo Etički?! izabrano je 24. decembra 2009. u četverogodišnji mandat.

No, obzirom da se samo Etički odbor redovno sastajao, jasno je da će se stvari morati iz temelja promijeniti kako bi se i ostali «probudili».

Od naredne sjednice Skupštine, promijenit će se i Statut Komore, no opširnije o svemu čitajte u novom broju časopisa Doktor.

Spremna rekonstrukcija Doma zdravlja «Kumrovec»

kumrovecSporazum o sufinansiranju prve faze projekta sanacije, rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja «Kumrovec» na Otoci nedavno su potpisali Eldan Lokmić, kantonalni ministar zdravlja, Faris Gavrankapetanović, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad i Dženana Tanović, v.d. direktora JU «Dom zdravlja KS».

Prema sporazumu, za radove u prvoj fazi projekta Zavod zdravstvenog osiguranja KS izdvojit će 2.100.000,00 KM, Ministarstvo zdravstva KS 400.000,00 KM i Općina Novi Grad 250.000,00 KM.

Continue reading